Coen Zondervan
Hallo! Ik ben Coen Zondervan, ik ben fotograaf en werk en beweeg in de digitale wereld. Ik ben een nieuwsgierig mens en heb veel belangstelling voor mensen en wat zij doen. Ik kijk en zie veel, dat worden m'n beelden, meestal als foto, soms als film.

In welke vorm een beeld zich bevindt doet er eigenlijk niet zo toe. Wat telt is het beeld zelf. De emotie, het moment. Door de tijd heen ben ik daar anders naar gaan kijken en er meer waarde aan toe gaan kennen. Er gebeurt vanalles in het leven van de mensen die ik door de lens zie. En in het mijne ook. Sommige daarvan zijn erg zwaar geweest en hebben me als mens anders in het leven gezet. Letterlijk en figuurlijk een andere kijk op het leven. On and off camera.

Coen Zondervan Samen
Mijn dochter Megin is ook fotograaf en filmmaker.
Zij studeerde af aan de Willem de Kooning in Rotterdam. We fotograferen veel samen. Met Megin als regisseur maak ik regelmatig een "side step" naar bewegend beeld.
Hoe mooi kan het vak zijn!?

Out (of) the box
Fotografie heb ik altijd al geweldig mooi gevonden. Fotograferen gebeurde als klein kind al om mij heen. Zelfs van mijn overgootouders heb ik tientallen foto's. Het boxje met rolfilm van mijn opa was de camera waarmee ik m'n eerste foto maakte. Daarna met de camera van mn ouders tot ik genoeg gespaard had voor een eigen camera. Een echte spiegelreflex.

Inspiratie
Naast fotografie vond ik ook andere zaken interessant. En zo kwam ik bij Fodor terecht als product manager. Daar werkte ook Rob Ebhel als manager van Olympus Foto. Hij was ook free-lance persfotograaf. Hij gaf me hints en tips, leende me apparatuur en bracht me in contact met Rob van Heyst. Een fotograaf die, met schijnbaar achteloos gemak, geweldige beelden maakte. Beide mannen waren heel inspirerend. Dat wilde ik ook! In de studio van Rob van Heyst heb ik veel geleerd en besefte ik ook dat mijn basis beter kon. Zodoende heb ik de opleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd.

Digitaal
De wereld ziet er nu anders uit. Ik heb de omslag van analoog naar digitaal gemaakt en ben er blij mee. Maar het ging niet vanzelf. Ik wilde er meer van weten. Met kleuterschool jeugdvriend Leen Nieuwenhout begon de digitale ontdekkingsreis. Hij werkte als IT-specialist bij TNO en vroeg me: "wil je het begrijpen of wil je een gebruiker worden". Ik heb iets gezegd van: "probeer het me maar uit te leggen, als ik het niet meer snap zeg ik het wel". En ik snapte het. Zodoende heb ik de afgelopen jaren niet alleen gefotografeerd maar ben ik ook betrokken geweest bij het ontwikkelen van verscheidene e-media projecten voor bedrijven en overheidsinstanties.

Nu vullen de verschillende disciplines elkaar aan. Fotografie, film, content. Het valt allemaal samen in e-media. En ondanks de snelheid waarmee gebeurtenissen in dat domein zich afspelen, is ook daar de kracht van de fotografie onverminderd. Misschien zelfs wel groter dan ooit. En dat vind ik mooi.